سوالات متداول

پرسشهای متداول از شرکتهای کشتیرانی

کشتیرانیشرکتهای کشتیرانی و سوالات متداول از آنها :

شرکتهای کشتیرانی و حمل دریایی ، انواع خدمات مختلف حمل و بارگیری و ترخیص کالا و خدمات گمرکی و غیره انجام می دهند. هنگام کار با شرکتهای فورواردی ، اصطلاحاتی استفاده می شود یا سوالاتی برای شما بوجود میاید که دانستن پاسخ آنها ، کمک شایانی به بهبود روند ارتباطی مشتری با این شرکتهای کشتیرانی خواهد داشت.

ناوگان حمل و نقل شرکتهای کشتیرانی را از نظر مسیر و برنامه تردد و همچنین از نظر ساختار و کاربرد می توان تقسیم بندی کرد. کشتی‌ها از نظر مسیر و برنامه تردد به دو گروه ، خطوط منظم یا لاینر و خطوط نامنظم با ترمپ تقسیم‌بندی می‌شوند. خطوط لاینر، خدمات حمل و نقل دریایی را با کشتی های نام برده شده، بنادر ثابت و مشخص، برنامه حرکت ثابت و منظم و اغلب با قیمت تعیین شده و ثابت ارائه می‌دهند ، اما ترمپ در خطوط معینی حرکت نمی‌کنند و محموله ها را به نقاط مدنظر صاحبان کالا حمل می‌کنند. حرکت کشتی‌ها بر اساس موقعیت بار در زمان و مکان نامنظم صورت می‌گیرد و بیشتر کشتی های ترمپ برای بهره‌برداری جهانی منظور شده اند و به تکرار سفر دریایی در یک مسیر معین محدود نمی‌شوند.
از کشتی‌های چند منظوره یا جنرال کارگو برای بارگیری و انبار کردن انواع گسترده کالا در اشکال مختلف از جمله بشکه، عدل و پالت استفاده می‌شود.  شرکهای کشتیرانی محصولات جنگلی، ماشین آلات سنگین یا صنعتی، مواد غذایی، کانتینر و دیگر کالا ها را با این نوع از کشتی‌ها حمل می‌کنند.
کالای فله‌ای به کالای بدون بسته‌بندی گفته می‌شود و کشتی فله بر از انواع کشتی‌های تجاری است که شرکتهای کشتیرانی ، محموله‌های خشک مانند ذغال سنگ، سنگ‌های معدنی، سنگ آهن، غلات، کاکائو، کود شیمیایی، خوراک دام و دیگر محموله‌های خشک طراحی شده را با آن جابجا می کنند. عرشه این کشتی‌‌ها مسطح است و در آن درب‌های ضد آب از محموله‌ها در مقابل نشت آب حفاظت می‌کند.
همانطور که از نام این کشتی‌ها پیداست، از آن‌ها برای حمل و نقل دریایی نفت و محمولات نفتی استفاده می‌شود. به علت استفاده از پمپ، سرعت بارگیری و تخلیه در این کشتی ها سریع‌تر از انواع دیگر است. نفتکش‌ها، شناورهای ویژه‌ای برای حمل مقادیر بالای نفت با استفاده از دو نوع تانکر ویژه نفت خام و فراورده‌های نفتی است و بنابر آمار ارائه شده، بالاترین درصد جابجایی توسط شرکتهای کشتیرانی به کشتی‌های نفتکش اختصاص دارد.
این نوع از کشتی ها مجهز به سکوی مخصوص برای حمل وسایل نقلیه حامل کالا یا مسافر بوده ، همچنین طبقات مختلف و متحرک وجود دارد تا از فضای آن به بهترین شکل استفاده شود.  مسافرانی که با خودرو شخصی سفر می‌کنند برای جابجایی آن از کشتی رو-رو بهره می برند .همچنین در واردات و صادرات خودرو یا محموله‌هایی که برای انتقال نیازمند تجهیزات هستند بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد.
کشتی‌های کانتینربر برای حمل و نقل محموله‌ها در انواع کانتینرها طراحی شده است. بارگیری و حمل آسان کانتینرها و محافظت از کالا امتیازهای استفاده از کشتی‌های کانتینربر است واز انواع آن ، کانتینر ویژه کالاهاى بسته‌ بندى‌شده ، کانتینر یخچالى براى کالاهای فاسدشدنی، کانتینر روباز و کانتینر مخصوص کالاهاى فله از انواع کانتینرهای مورد استفاده توسط شرکتهای کشتیرانی و حمل دریایی می باشد .
LNG ، ماده حاصل‌ از میعان‌ گاز طبیعی‌ است‌ که‌ تنها به این شکل قابل‌ حمل‌ است. کشتی‌های‌ حامل‌ LNG به صورت دوجداره، مطابق با استانداردهای صنعتی و با ایمنی بالا طراحی شده‌اند و پس‌ از انتقال‌، LNG در پایانه‌ها مجدد به‌ حالت‌ گازی درمی‌آید.
از کشتی‌های یخچالی برای حمل مواد غذایی فاسد شدنی توسط شرکتهای حمل دریایی استفاده شده و آنها دارای سردخانه‌های مخصوص با برودت متناسب با محموله کشتی هستند .
دو به بر جهت حمل شناورهای دیگر، مخصوصا دوبه ها استفاده می‌شود که دارای جرثقیل برای بارگیری و تخلیه دوبه است. دوبه شناوری با فضای توخالی است که برای حمل کالا به اسکله‌هایی با عمق کم و رودخانه‌های غیر قابل کشتیرانی استفاده می‌شود.
مطمئنا، خلیج همیشه فارس مهمترین مسیر آبی بین الملی ایران و حتی جهان می باشد . روزانه حجم انبوهی از کالاها از این مسیر به سایر نقاط جهان صادر و کالاهای زیادی نیز وارد منطقه می‌شود. مهمترین بنادر جنوبی کشور عبارتند از : بندر عباس، بندر امام‌خمینی، بندر چابهار، بندر خرمشهر، بندر بوشهر، بندر شهید رجایی، بندر آبادان، بندر شهید باهنر، بندر عسلویه و غیره که همگی روزانه کالاهای زیادی را از گمرکات خود ترخیص می‌کنند.
پیش پرداختی (Advance Freight) : در واقع کرایه حملی است که قبل از حمل پرداخت می‌شود. این روش به صورت وسیعی در خطوط منظم مورد استفاده قرار می‌گیرد.
دربست (Lump Sum Freight) : بهایی است که بابت اجاره تمام یا قسمتی از کشتی بدون توجه به مقدار محموله حمل شده پرداخت می‌گردد.
جبرانی (Dead Freight) : در واقع کرایه حمل جبرانی نوعی ادعای خسارت است ودر صورتی که صاحب کالا متعهد شود 500 تن بار در تاریخ معینی تحویل نماید و موفق به ارائه آن نشود، صاحب کشتی مستحق دریافت کرایه حمل قسمتی از محموله است که به موقع تحویل نشده است و میزان خسارت، معادل زیان صاحب کشتی می‌باشد نه بیشتر.
(Back Freight) : زمانی که کالا در مقصد به وسیله گیرنده تحویل گرفته نمی‌شود و مؤسسه حمل می‌بایستی آن را عودت دهد کرایه متعلقه، کرایه حمل عودت کالا نامیده می‌شود.
متناسب (Pro – Rata Freight) : هنگامی که کالا به علل مختلف به بندر مقصد نرسد و صاحب کالا آن را در نقطه‌ای واسط تحویل گیرد، مبلغ کرایه پرداختی به نسبت مساحت حمل شده محاسبه می‌شود.
به نسبت ارزش (Ad Valorem Freight) : کرایه حملی است که بر مبنای ارزش کالا تعیین می‌شود.
قیمت بازار (Market Price) : در این روش صاحبان کشتی از روش قیمت گذاری بازار استفاده می‌کنند.
برای مشاهده اطلاعات بیشتر به بخش حمل دریایی مراجعه نمایید.
حقوق و عوارض بندی یعنی
حق ورود به دهانه بندر، حق بارگیری و تخلیه .
راهنمایی (ورودی – خروجی – لنگراندازی) .
لای‌روبی .
باز و بسته کردن کشتی از اسکله .
توقف کشتی کنار اسکله .
کمک یدک‌کش‌ها .
گمرکی .
تخلیه و بارگیری .
بارچینی .
مهاربندی .
بارشماری .
کرایه جرثقیل .
مبلغ بازرسی کالا .
شارژ روزانه کشتی .
موارد مربوط به ملزومات .
قطعات یدکی و تعمیرات .
هزینه رنگ و روغن .
خواربار .
ارتباطات .
۱- نام و آدرس فرستنده کالا، SHIPPER .
۲- مشخصات گیرنده کالا، CONSIGNEE .
۳- بندر مبدأ بارگیری، PORT OF LOADING .
۴- مقصد تخلیه، PORT OF DISCHARGE .
۵- اسم کشتی حمل کننده کالا، OCEAN VESSEL .
۶- شرح کالا، DESCRIPTION OF GOODS .
۷- تعداد بسته ها، و وزن و حجم آن کالای مورد حمل،NUMBER OF PACKAGES OR UNITS .
۸- این که کالا در انبار کشتی بارگیری شده است که با ON BOARD نشان داده می شود.
۹- ذکر این که کرایه حمل در مبدا پرداخت شده و یا این که در مقصد پرداخت می شود.
۱۰- تاریخ بارنامه .